Ik heb weinig herinneringen aan mijn jeugd. Ik weet nauwelijks iets over het verleden van mijn ouders en grootouders. Mijn oma en mijn ouders hebben nooit iets verteld en ik vroeg er nooit om. Mijn oma was een joodse vrouw die zelf in een pleeggezin is opgegroeid, waar ze mishandeld werd. Zij begon op latere leeftijd een pension voor dak en thuisloze mensen. Mijn vader woonde voor zo ver ik weet tijdelijk in dat pension.

Mijn oma en vader (Indonesisch) zijn in mijn twintiger jaren overleden. Mijn moeder ongeveer twee jaar geleden.

Tijdens het opruimen van de zolder vond ik vandaag een brief die ze me schreef in 2009. Ik had hem waarschijnlijk al een keer gelezen, maar kan het me niet herinneren. In ieder geval was de tijdlijn nieuw voor me en ook haar vraag om vergeving kan ik me niet herinneren. Vandaag raakte me dat diep.

Lieve Ferry,

Je vader heb ik voor het eerst gezien. Toen ik 14 jaar was. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik wist toen al dat ik met hem ging trouwen. Toen ik twintig jaar was en je vader 22 zijn we getrouwd. En een jaar later ben jij geboren. Jij was een echte liefdesbaby. En je bent ook altijd mijn liefste kind. Wij zijn uit elkaar gegaan toen jij vier jaar was.

Toen jij vijf jaar was ben je bij oma gaan wonen. Een jaar hebben we gezworven van de ene kamer naar de andere. Van het ene werk naar het andere samen (bv doktersgezin). Tot mijn vader dat verboden had. Hij wei je stopt daar onmiddelijk mee. Je gaat niet meer terug en gaf ons ook wat geld. Hij heeft altijd geholpen. Oma ook. Jij was altijd veel bij oma vanaf je geboorte want ze kon niet meer leven zonder jouw. Ze was ook close met je vader vroeger.

Je heb op verschillende kleuterscholen gezeten  Je heb in dat jaar dat we aan het zwerven waren ook 3 of 4 weken gelogeerd bij mensen. Oma had een heel goed adres bij een pleegkind van haar (naam weet ik niet meer). Ik was gaan liften naar Iland White waar dat festival was van al die artiesten oa Jimmy Hendriks. Je ben bij oma naar de kleuter school en de lagere school geweest. Je vadeer heeft wel altijd moeite gedaan om jou te krijgen. Je vader was erg lief voor jou en altijd met jou. Je vader was heel trots met jou. Maar heeft verder geen kans meer gekregen van oma en van mij.

Soms wou hij jou houden en danliet ik jou door de politie terug halen. Ik wil heel graag vergeving voor alles wat in jou jeugd is gebeurd. Al ik het over mocht doen zou ik het anders doen.

Mijn hele leven heb ik me schuldig gevoeld. Maar jij bent voor mij altijd het liefste kind geweest naar mij toe. Ik heb zo’n vreselijke bewondering voor jou en hoe jij dat kan. Jij blijft altijd mijn liefste kind uit liefde geboren. Ik zal ook mijn levensverhaal opschrijven als ik alles weet. Dit heb ik zo zakelijk mogelijk geschreven. Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het.

Ik denk dat omaatje dag en nacht bij je is en je nooit alleen laat en je vader ook.

Met veel liefde en tot gauw.

Ma

(Ik kan makkelijker schrijven als praten ben ik achter).

27 december 2009.

 

Stel hier je vraag