Democratie wordt gezien als een hogere vorm van besturen, terwijl het niet meer is dan een alternatief voor oorlog. Democratie is beschaving voor apen. Het menselijke genetisch materiaal is niet voor niets 99% hetzelfde als dat van de aap. Dat verbaast mij niets.

Ik ben een aap.

Er zit een enorme leegte in het leven van de mens en die wordt gevuld met consumeren en andere onzin. Genot nastreven en pijn vermijden. Het maakt niets uit of je jezelf nu als verlicht ziet of als een zoeker. Het lichaam, voelen, denken en handelen gedraagt zich als een aap met kapsones. Apen in pakken, apen in auto’s, apen die yoga doen, apen met mobiele telefoontjes, apen in (spirituele) gemeenschappen, etc.

Een idee onder de apen is dat verlichting iets intelligents is. Iets ‘hogers’. Verlichting is niet meer dan een perceptieverandering waar je niets mee kan. Op zijn hoogst een spirituele markt opzetten en geld verdienen met de belofte dat het apenleven beter wordt. Is er in al die duizenden jaren echt iets veranderd in het samenzijn van de mensheid?  Is er echt iets veranderd in jouw leven?

De aapvergelijking is misschien zelfs te hoog gegrepen.

De mens is een uit de hand gelopen bacterie. In 1807 waren er 1 miljard mensen. In 1927 waren er 2 miljard mensen. Op dit moment zijn er 7 miljard mensen. Uitgaande van een mogelijke groei tot 12 miljard mensen in 2050 (een verdubbeling elke 50 jaar), zou dit in theorie betekenen dat over 750 jaar de wereldbevolking is gegroeid tot bijna 200.000 miljard (of 200 biljoen) mensen. Verdeeld over het totale aardoppervlak (144,5 miljoen km², inclusief woestijnen, oerwouden, poolgebieden, etc.), zou dit betekenen dat elke wereldbewoner in het jaar 2750 zo’n 0,73 m² ter beschikking heeft. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van zo’n 1,38 miljoen inwoners/km². Ter vergelijk, dat is meer dan 135 keer zo dichtbevolkt als New York in 2008 en meer dan 55 keer als Calcutta, één van de dichtstbevolkte steden ter wereld.

Mensen komen en gaan en brengen niet echt iets nieuws. In de beleving van de mens lijkt het misschien zo. Jij en ik worden geboren, maken misschien wat kinderen en gaan weer dood. Dat erkennen is een hele stap vooruit. Vragen en idealisme met betrekking tot verlichting, vrede, armoede en hogere vormen van leven vallen weg. Dit is het.

Is je leven echt zo interessant?

Stel hier je vraag