fbpx

De Moeder en de Vader.

Ik ga proberen een lijn te schetsen over moeder en vader thema’s die de laatste weken voorbij zijn gekomen. Archetypen zijn volgens Jung gedragsmogelijkheden die in ons collectieve onderbewuste besloten liggen. In het werk van ah almaas herken ik het meer als essenties/latifa.

De vader.

(beschermer, verantwoordelijkheid nemen, macht/kracht, richting geven).
Voor de derde dynamic gingen we in tweetallen onderzoeken hoe de relatie met onze vader onze ademhalingspatroon beïnvloed. Zo ervaarde veel mensen een inhouden van de adem als hij binnenkwam. Bij mij was het meer een chaotische reactie.
Ik kwam er door deze oefening en de dynamic achter dat ik mijn vader altijd als afwezig heb gelabeld en dat er eigenlijk een nuance is; hij was er eerst vier jaar wel, daarna 18 jaar niet en toen een aantal jaar weer wel (overleed aan kanker). Tijdens de dynamic kwam er meer een chaotische beleving van mijn vader boven water die ik nog niet kende en veel beter klopt. En dan
zien hoe ik mij vervolgens weer met mijn kinderen verbind. Daar zit dat chaotische ook in, daar kan ik nu echt excuses en bewustzijn in brengen.

Gaande weg de retraite kreeg ik de innerlijke instructie om meer in het archetype van de Vader te gaan staan. Een ontdekking van de afgelopen weken is dat de Lover en de Vader nauw samengaan. In mijn liefdes relaties is er altijd die verwarring van vader en geliefde zijn en voor de vrouw moeder en geliefde zijn. Maar ook in de aantrekking buiten de relatie is er die verwarring die nu helder wordt. Door de beide energieën beter te onderscheiden kan ik een betere “keuze” maken waar ik in stap. Dit komt ook door de houding van Samadhi die van nature meer in de vaderrol beweegt waardoor hij aan de ene kant meer vaderprojecties op hem af krijgt, maar ook mensen als een vader beschermd en verder brengt. Tijdens de massage wat ook intieme en sexuele gevoelens kan oproepen heb ik goed kunnen voelen hoe daar doorheen te navigeren en dan komen doe Vader en Lover rollen ook naar voren.

Ik ben in de “echte” wereld inmiddels opa en ik voel ook dat die Vader energie zich meer ontwikkelt.

De moeder.

(beschermer, liefde, creatief, scheppend, ontvangend)
Ergens tegen het einde van de retraite kregen we spontaan een reading van iemand die in het voedselbos woont. Die van mij ging over het gemist hebben van de bescherming van de moeder en dat het mijn hart afsluit. Ik kon het half thuisbrengen. Ik ben niet bij mijn moeder opgegroeid en daar veel in ervaren heb tijdens mijn zoektocht. De dagen daarna gebeurde er echter zo veel rondom dit thema dat ik het niet meer als toevallig kon zien. Er werd echt iets doelgericht uitgewerkt. Eerst kreeg ik in de aum meditatie een herinnering van mijn moeder te zien hoe ik verward was toen ze stierf een paar jaar geleden in het ziekenhuis. Het ging allemaal zo snel dat ik het niet kon volgen. Nu zag ik dat dit ook mijn ervaring was in mijn jeugd waar zij ineens weg was. Ik begon de uren en dagen na deze aum-ervaring steeds meer steun te ervaren vanuit de vrouwelijke energie door vrouwen in de groep, de groep zelf als de moeder, moeder ayuhuasca tijdens de ceremony, moeder aarde waar ik uren op gelegen heb tijdens de ceremony en het openen van het (fysieke) hart wat volgens mij ook weer voor de moeder staat. In de ceremony moest ik een pijn uit kotsen die het contact met mijn hart blokkeerde. Een pijn die mijn lichaam er eerst uit wilde schudden, maar dat had niet voldoende kracht, ik moest zeker vier keer heftig kotsen, terwijl ik niets gegeten had die dag. Het is een energetische opschoning.

De stem van de ayuhuasca is voor mij ook een vrouwen stem. Ook bijzonder hoe mensen die voor het eerst meededen ook zo scherp geheeld werden. Ik kon me nog herinneren toen ik voor het eerst ging, wat een overgave aan dit soort medicijnen heb je nodig. De ceremony werd door een jonge sjamaan uit Peru geleid (Claudio Tonino). Weer zo’n blessing.

En nu?

Ik voel me wild, levendig en vrij. Een nieuwe soort archetype? In contact met de ruimere Vader en Moeder. Ik denk dat de trend van de afgelopen weken zoiets is als zodra de gepersonaliseerde vader en moeder drama’s/thema’s doorwerkt worden er meer archetypische energie/beelden/ervaringen van de vader en de moeder naar voren komen in mijn gedrag. Ik ervaar het als een nieuwe soort rijkdom, volwassen/rijp worden. Ik word blij van het wilde, onaangepaste….die kant op.

Ik heb altijd gevoeld dat het “werken” aan mijzelf het beste is wat ik voor mijn kinderen en de wereld kan doen. Dat blijft staan en is eindeloos wat mij betreft.

Share This
Stel hier je vraag