Het thema diversiteit en inclusie leeft in onze samenleving. Overal zie ik het verschijnen in beleid en bedrijfsnotities. Het is een reactie op een ander verschijnsel in de maatschappij; het niet meer met elkaar in gesprek gaan over de verschillen en het ontstaan van polarisatie.

In Nederland is het in principe zo geregeld dat de democratie, de rechtspraak en de grondwet moeten zorgen dat de vrijheid van meningsuiting een mechanisme is wat zichzelf corrigeert en ons tegen een overheid beschermt die een monopolie heeft op geweld. Zo is bijvoorbeeld slavernij tot een einde gekomen en zijn de rechten voor de vrouw verbeterd. Dat begon ook met mensen met een radicale mening. Wanneer je honderd jaar geleden zou zeggen dat vrouwen moesten stemmen en donkere mensen geen slaaf mochten zijn was dat radicaal. Inmiddels is het tegenovergestelde radicaal.
 
Een radicale mening is niet meer dan een mening die ver van de geldende norm afligt. Het betekent niet perse dat het onwaar is. De norm is ook niet perse waar. Het geweten van de maatschappij zal hier vroeg of laat zelf uitkomen. Wanneer je vanuit een radicale mening iemand gaat bedreigen of iets of iemand schade toebrengt ben je een extremist. Dat is strafbaar.

In het opkomen voor gelijke rechten worden er (onbewust) steeds meer minderheden gecreëerd. Denk aan; lhbt+, zwarte piet, me too, discriminatie Aziaten, etc. In principe kun je zo oneindig veel minderheden bedenken zoals een manke buurman met een grijze poes. Dan is er op dit moment ook de tweedeling van gevaccineerde en niet gevaccineerde die steeds heftiger wordt.

Het aantal miljonairs en daklozen groeien hand in hand. Wat is de potentie of purpose van geld? Is het mogelijk om vanuit het besef van inclusie de geld ophoping bij supermarkten, internetbedrijven, farmaceutische en big tech bedrijven te verdelen over bedrijfstakken die het slecht hebben zoals boeren, horecaondernemers, kledingwinkels, etc?  Of zeg ik nu iets raars?

Hoe kunnen we vormen geven aan dit dilemma van diversiteit en inclusie?

Vanuit mijn purpose “samen doordringen in liefde” ontstaan aan de lopende band groepen van acht die met elkaar in gesprek gaan en de diepgang opzoeken. Met acht mensen komt iedereen aan de beurt in een beperkte tijd en het acht teken heeft voor mij ook het oneindigheidsteken in zich van oneindig onderzoek. Ik heb inmiddels; droomcirkels, authenticiteitcirkels, dialoog cirkels, intervisiecirkels en sharingcirkels. Elke cirkel is net iets anders en kan afhankelijk van de setting (spirituele zoekers tot management van bedrijven) worden ingezet.

Om de week een cirkel van twee uur geeft een voortgaand gevoel van richting en zingeving

De pijlers zijn een oplossing voor het diversiteit en inclusie probleem en zijn in elke groep aanwezig. De kern hiervan is dat je met nieuwsgierigheid de wereld van de ander exploreert en zo tot langdurige zorgzame verbinding komt. In het jezelf verplaatsen in de wereld van de ander verander je zelf.

Het lijkt er op dat we massaal de purpose kwijt raken in de steeds verder groeiende complexiteit van de samenleving. Burnout, depressie, psychosomatische ziektes, moeheid, verveling, etc. zijn enkele symptomen.

De overheid en de wetenschap worden steeds meer gezien worden als een religie. Een grote groep mensen zoeken zelf geen dingen meer uit. Dit heeft volgens mij een negatieve invloed op het gevoel en actie van zingeving. Een andere groep wordt oa vertegenwoordigd door Cafe Weltsmerz, Blackbox, De Nieuwe wereld, Ongehoord nederland en de True man show.

Purpose geeft aarding, helderheid, energie en richting. Het is het actief verantwoordelijkheid nemen voor wat jij belangrijk vindt en niet zozeer het beroepen op je rechten. Dat laatste heeft iets afhankelijks. Stap in je kracht en creativiteit en maak je paradijs op aarde zelf.

Wat is jouw purpose? Wat vind jij belangrijk?

Wanneer je dit nog niet weet dan hebben we een reeks oefeningen die kunt doen of je kunt eens langskomen in een van onze bijeenkomsten en het onderzoeken in de groep.

Aanmelden met contact formulier

12 + 12 =

Stel hier je vraag