vlaggetjesHet loskomen van de structuren van de persoonlijkheid gebeurt in het onmiddellijk en open ervaren van wat er werkelijk in het lichaam, denken en voelen speelt.

Elke ervaring dient de ruimte te krijgen en ervaren te worden. Dat is eerlijkheid en echtheid. In het betrokken zijn met de ervaring ontstaat er begrip van de oorsprong van de structuren en daarmee een loslaten van de structuren. Dit is disidentificatie en leidt uiteindelijk naar een conceptloze aanwezigheid (ik ben).

Disidentificatie is een proces. Er komen steeds diepere lagen van de persoonlijkheidsstructuur in het licht te staan. Een patroon waar geen ruimte in zit komt  voort uit een diepere laag dan waar je nu in leeft en vergt dus een diepere betrokkenheid en waarnemen. Dit gebeurt vanzelf en het enige wat jij kunt doen is geduld hebben en ´erbij blijven´. De structuur van de persoonlijkheid wordt laag voor laag afgepeld en los gelaten. Dat is een geleidelijk en langdurig proces. Het is meer een levenshouding van nieuwsgierigheid, alles laten zijn en het om kunnen gaan met pijn.

De bron van de persoonlijkheidsstructuur is een diepe leegte in het lichaam en dat kan alleen fysiek worden ontrafeld. Mijn stelling is dan ook dat Zelfrealisatie een fysiek proces is. Vanuit deze veronderstelling vind ik dat lichaamswerk nog steeds zwaar onderschat wordt.

Het lichaam is uiteindelijk een solide vorm van bewustzijn met de capaciteit zichzelf te verwerkelijken. Te ervaren dat het bewustzijn is. Dit kan alleen wanneer je voorbij de zintuigen, denken en voelen gaat met je waarneming. Hoe doe je dat?

Mijn instructie is: vestig je stevig in de waarnemer en blijf betrokken bij je ervaring. Over deze simpele instructie zou ik een heel boek kunnen schrijven. Het is de kern van elke werkelijke en daarmee blijvende transformatie. Veel oefeningen en meditaties brengen tijdelijke transformatie. Het subtiel doorleven van de ervaring en daarmee de geleidelijke ontrafeling van de structuren van de persoonlijkheid is de enige weg die ik herken als werkelijk. Uiteindelijk leidt het naar puur en zuiver bewustzijn.

 

Stel hier je vraag