Wanneer je veiligheid of voortdurende innerlijke stilte zoekt met gedachtes zit je hier verkeerd

Er is actie die voortkomt uit denken.
Wat je zoekt is onverstoorbare materiele en/of psychologische veiligheid. Dit bestaat niet in de wereld van denken en dus blijf je zoeken. Het denken maakt een ideaalbeeld van veiligheid. Leraren, religies en succesgoeroes verkopen methodes hoe je dit ideaalbeeld kunt bereiken.

Er is een actie van pure aandacht.
Ik ben. Er is geen centrum van waaruit je aandachtig bent. Je bent het. In volledige aandacht is er concentratie en geen gehechtheid aan gedachtes. In pure aandacht is er geen behoefte aan veiligheid. Er is niet weten en serene rust.

Er zijn dus twee acties;
1.een ongeconcentreerde toestand van zoeken naar veiligheid en overmatig denken
2.een geconcentreerde toestand van serene rust zonder hechting aan denken

Een derde mogelijkheid.
Het bewustzijn of de kennendheid van deze twee staten brengt je voorbij elk conflict. Gedachtes komen voort uit herinneren en zijn nooit origineel. Gedachtes zijn altijd in actie en van daaruit ontstaat geen rust. Er is geen hogere staat van bewustzijn of een super bewustzijn. Er is gedachtevolle onrust en gedachteloze stilte.

Een betere wereld?
De maatschappij is over het algemeen een product van gedachtevolle onrust. Een niet geconcentreerde geest. De oplossing voor een betere wereld ligt niet in het denken wat teruggrijpt op het verleden en het najagen van bedachte ideaalbeelden. Het is het bewustzijn van dit moment in dit moment. En dat is er al. Daar hoef je niets voor te doen. In het begin vergt het misschien focus en concentratie. Wanneer het helder is ontspant de hele toestand. Word wakker en geniet van de eenvoud van aanwezigheid.

Waarom wordt het denken zo overgewaardeerd?
De hechting aan en de identificatie met de beweging van gedachtes is het probleem. Kijk eens naar je gedachtes. Gedachtes zijn beperkt. Ze leiden niet naar stilte, rust of liefde. Dit steeds weer zien brengt een verliefdheid voor niet weten en een genieten van aanwezigheid. Een simpel leven.

Focussen brengt je uit het denken.
Door de aandacht in het midden van je lichaam te brengen stoppen de verhalen. Het systeem vertraagt en er ontstaat bewustzijn van bewustzijn. Ik ben. Hier een instructieboekje om te experimenteren. Een geleide meditatie om te oefenen.

Stel hier je vraag