Ik ben al jaren deelnemer van zweethut ceremonies bij verschillende watergieters. Ik vind het heerlijk om een hele dag met elkaar een dergelijke ceremony te doen. We doen een intentie ronde, we bouwen de zweethut op, hakken het hout en blijven rond het vuur terwijl de stenen opwarmen.

Een paar maanden geleden kreeg ik steeds gedachtes dat ik iets met nondualiteit in zweethutten kan gaan doen. Het bleef zich maar aandringen. Toen Geert vroeg of ik de training nog wilde doen was de beslissing genomen. Vier dagen twee hutten per dag met andere watergieters in de leer.

Geert is van Waaldijk 15 en geeft een keer per jaar een training om de basis van het watergieten te leren. Bij hem heb ik ook een vision quest gedaan een paar jaar geleden. Daar is mijn contact met de natuur aan gegaan.

De watergieter is verantwoordelijk voor de praktische veiligheid en de geestelijke inspiratie. De praktische elementen zijn bijvoorbeeld, de bouw van de hut, het bouwen van het vuur, de warmte van de stenen in en buiten de hut, de temperatuur in de hut, het aansturen van de vuurman/vrouw en een veilige begeleiding van de deelnemers.  De geestelijke wereld gaat onder andere over de windrichtingen kennen, great spirit toelaten en de groep meenemen op een reis met woorden, sharing, muziek en andere vaardigheden. 

Het waren intensieve dagen die me bij een zelfde uitputting brachten die ik ken van het verdwaald zijn in de bergen van India en tijdens de vision quest zonder eten in Portugal. Mijn basis inzicht in deze ervaringen is dat het lichaam en geest tijdens een totale uitputting gewoon door kunnen gaan. Het is een transachtige heldere staat waarin de energie in het lichaam steeds maar weer wordt aangevuld. Deze levenskracht wordt in het dagelijkse leven va kantoor en coaching niet of  nauwelijks aangesproken.

Eerst het houten skelet bedekken met drie lagen dekens en daarna een stuk bootzeil waardoor het aarde donker is en de warmte behouden blijft. Het kiezen en verzamelen van soorten hout. Eiken brandt langzaam en wordt heter dan vuren hout bijvoorbeeld. Met lange planken kun je op een andere manier werken dan met kleine stukken hout. Daarna houthakken om een vuurbak te maken waar de basalt stenen in opwarmen. Een stenen ceremony en het aanroepen van vader zon, moeder aarde en de vier windrichtingen. Dan het uur ongeveer tweeeneenhalf uur laten branden afhankelijk van de kleur/hitte van de stenen. Vervolgens de hut in wat ook weer tweeeneenhalf tot drie uur duurt. Er komen in de hut altijd inzichten en crisissen. En dit een paar keer per dag.

De zweethut is een mogelijkheid om je eigen crisis tegemoet te treden en er van te leren

Voor mij ging deze training over orientatie. Waar sta ik in de ruimte en waar sta ik in mijn leven. De vier windrichtingen staan voor bepaalde energie en deze dient door te stromen. Zo staat het Oosten voor de zonsopkomst, het nieuwe, helderheid, ontwaking, de lente, inzicht, de ochtend, het kind. Het Zuiden staat voor de zon in het hoogste punt, de middag, de zomer, materie, actie, carriere, strategie. Het Westen staat voor integratie, loslaten, de herfst, de avond, emotie, opruimen, afscheid nemen. Het Noorden staat voor de winter, de nacht, de leegte, stilte, rusten, de dood, de voorouders, het onbekende.

Deze begrippen en energie gaan door de zweethutceremony leven en kunnen punten van orientatie worden. Wanneer er een gevoel van vastzitten is kan ik naar mijn leven kijken met deze vier windrichtingen en kan ik het weer beweging of evenwicht brengen. De zweethut helpt daar enorm bij, omdat je systematisch alle vier de windrichtingen afloopt en de geest herkent wat loopt en vastzit. Voor de westerse (meer rechte) logica is dit moeilijk te snappen.

De zweethut is een structuur waarin je jezelf kunt orienteren in jouw leven

Ik heb het idee dat we nu als westerse maatschappij te veel Zuidkracht hebben en we meer energie van het Westen nodig hebben. We zijn vastgelopen in de materie, carriere, consumeren en uitputting (van de aarde). We zijn de energie van het Westen kwijtgeraakt (integreren, loslaten, opruimen).  Door dingen op te ruimen die ons niet meer dienen ontstaat er bijvoorbeeld ruimte voor iets nieuws.

In de zweethut kan ik mijn teaching van Fundamenteel Welzijn helemaal kwijt en is het een krachtige ceremony om in evenwicht te komen. Het is fijn om weer iets nieuws te leren wat werkt.

Stel hier je vraag