Iedereen is een parel van schitterend bewustzijn

Het besef van intense grootsheid is tegelijk een besef van totale nietigheid. Kracht en kwetsbaarheid zijn er tegelijkertijd. Beiden verschijnen in volledig bewust zijn. Bewust zijn is; niet vechten met wat er is, opgeven van voorkeuren, je laten raken en erbij blijven.

Menselijkheid is magisch. Het is een lichamelijk spel met gevoelens, gedachtes en percepties. In dit spel is het leren omgaan met lijden een essentiƫle stap in het ervaren van geluk. Het lijden krijgt de juiste plek wanneer je kunt zien of aannemen dat alles in het dagelijkse leven dient om tot Zelfrealisatie of vrijheid te komen.

Het lijkt in eerste instantie alsof de pijn naar je toekomt in bewust Zijn, maar het beweegt juist van je af. Het wil gezien en doorleefd worden. Het is het laatste stukje identificatie.

Het in bewust zijn komen van pijn betekent dat het losgelaten wil worden. Loslaten gebeurt, paradoxaal genoeg, door erbij te blijven, het te ervaren en de patronen te zien. Dit is meer een magisch proces dan een analytisch proces. Het verloopt ook niet lineair. Meestal kun je achteraf niet zien wat er nu is gebeurt in het loslaten.

Het is goed om pijn en lijden vanuit meerdere perspectieven te benaderen. Gebruik meerdere invalshoeken die je worden aangeboden door het leven; massage, dans, ademen, yoga, satsang, opstellingen, zweethut, ijsbad, ayuhuasca, psychoanalyse, etc. Al deze rituelen hebben een eigen innerlijke wijsheid en raken een stukje van de oplossing.

Vertrouw op wat er komt. Jouw lichaam en geest zijn onderdeel van het bewegende universum en weten precies wat er nodig is. Volg de impuls die zich aandient. Het volgen van je hart – de vage sensaties in het midden van je lichaam – is het beste kompas. Deze sensaties worden door het lichaam vertaald in gedachtes, beelden, visioenen en acties. Wanneer je dat mechanisme leert toe te laten is er niets meer te doen en tegelijk is volop actie.

Je was altijd al vrij, er was alleen weerstand tegen pijn en een nastreven van ideaalbeelden.

Het menselijke leven is een zero sum game. Je wint wat en je verliest wat. Aan het einde ga je weg zoals je kwam. Met lege handen. Het enige wat er uiteindelijk echt toe doet is het besef van jezelf als bewust zijn. De rest is een toegift, een extraatje.

Stel hier je vraag