Ik ervaar mijzelf als DAT en als PERSOON tegelijkertijd. Ik noem dat ook wel IK ben ik. Ik ervaar alles met een HALLO of JA; lijden, genot, verlangen, essentie, pijn, verveling, angst, liefde, weerstand, openheid, etc. etc. Dit zijn allemaal tijdelijke ervaringen van de persoon (ik) en IK ben voorbij. Onveranderlijk hetzelfde. Vandaaruit maakt het niet uit of ik in de natuur ben, thuis ben, aan het werk ben, geld heb, geen geld heb, etc. etc. Er is voortdurend vrijheid van de persoon (IK) in welke ervaring dan ook. De persoon (ik) is elke aan het groeien.

Groeien in mijn relatie, in mijn werk, als vader, etc. Stuntelen, niet weten, wel weten, handelen, fouten maken, herstellen, opnieuw fouten maken, inzichten, relaties opbouwen, nieuwe activiteiten ontwikkelen, blogs schrijven, dingen onderzoeken en steeds is er dat twijfelloze weten wat IK BEN.

Ik zie ZELFREALISATIE als belangrijkste doel in het leven en tegelijkertijd zie ik het als een natuurlijk onderdeel van ouder worden. De voorbereiding op de fysieke dood. De totale aanvaarding van de dood, is de totale aanvaarding van de tijdelijkheid. Wanneer er een besef is van de dood dan wordt al het nieuwe gekoesterd, want dat is het eeuwige leven.

De meeste leraren komen rond of na hun veertigste tot inzicht. Dat is dezelfde periode waarin het lichaam en geest mechanisme de kans krijgt om de fysieke dood te omarmen. De cyclus van het lichaam zit geniaal in elkaar en daar weten we nog weinig van. Ik merk het steeds weer op. 

Zo voelde ik maanden geleden een subtiele verandering. Ik noemde het een opa energie. Een iets meer terugtrekken uit de wereld en tegelijk een interesse in het grotere geheel. Het collectieve bewustzijn. Een paar weken geleden vertelt mijn dochter zwanger te zijn en wordt ik in de manifeste wereld ook opa.

Dit is slechts een klein voorbeeld over hoe het lichaam en geest mechanisme (ik) verbonden is met alles (IK). Subtiel waarnemen van verlangens, staten, sensaties en gedachtes geven inzicht in de complexiteit van leven. Nieuwsgiergheid en openheid zijn krachtige energievormen die het natuurlijke vrije leven ondersteunen.

Al mijn werk en mijn hele leven staat in de context van aanwezig zijn en luisteren. Elke dag ga ik naar mijn werk als een monnik die mediteert. Onverstoorbare beoefening van meditatie in actie. Hetzelfde geldt voor mijn rollen als vader, geliefde, leraar, buurman, etc. De maatschappij is mijn tempel.

Stel hier je vraag