Kennis is dat je je realiseert dat jij bewustzijn bent. Bewustzijn is in het lichaam en buiten het lichaam. Het lichaam is materie en verandert voortdurend van stemming en perceptie. Wanneer je stabiel verblijft in en als bewustzijn merk je dat het lichaam een ervaring is in jou en niet andersom. Bewustzijn is de genieter van het lichaam en de wereld. Wanneer je stabiel verblijft in en als bewustzijn is er geen hechting aan een voorkeur voor welke lichamelijke staat of wereldse ervaring dan ook. Er zijn wel voorkeuren, maar geen hechting. Is er extase of depressie het maakt niet uit, want bewustzijn is het mooiste wat er is en dat is wat er werkelijk toe doet. Je hoeft niets te veranderen, te begrijpen, te helen of iets te doen.  Alleen verblijven in en als bewustzijn. Het ultieme geluk is het kennen wat je bent.

Wat je kunt doen om jezelf te realiseren is je stevig vestigen in dat wat waarneemt gedurende de dag. Dit is een superactieve oefening en tegelijk een volledig niet doen. Deze niet-activiteit helpt je om helderheid te ontwikkelen. Steeds weer terug naar dat wat waarneemt (de waarnemer).

In het zuiver waarnemen geniet de waarnemer van het wereldse spel. Neem mij en jezelf niet (te) serieus. Als persoon doen we ons best, dat is genoeg. Ontspan en focus de aandacht op wat je werkelijk bent.

Stel hier je vraag