Vanuit mijn ervaring komt ontwaking voort uit een aan te leren lichamelijke alchemie. Op de een of andere manier wordt hier veel te weinig over gesproken. Mindfulness en Vipassana zijn op dit moment geaccepteerde vormen van meditatie, waarbij het lichaam een belangrijke rol inneemt. Dat is mooi. Alleen wordt er niet helder uitgelegd wat de werkzame elementen zijn om te ontwaken.

Voor mij is de belangrijkste stap in ontwaking jezelf ervaren als een conceptloze essentie (leegte, ruimte, aanwezigheid, liefde, helderheid). Het lichaam maakt deze essenties (subtiele te ervaren substantie) aan door enkele minuten een lijflijke sensatie te volgen met een bepaalde nieuwsgierige houding. Deze houding heb ik vertaald in een paar directe vragen en instructies. Wanneer je deze houding leert kennen wordt ontwaken, moeiteloos leven en groeien kinderspel. Hoe iemand herhaalbaar in essentie komt is schijnbaar voor veel mensen onbekend.

Ik hoor regelmatig getuigenissen van mensen die mediteren. Ze ervaren geweldige doorbraken zoals een ervarvaring van een enorme ruimte, geluk of helderheid. Het enige probleem lijkt te zijn dat het een eenmalige ervaring is en zichzelf niet herhaald. Dat is doodzonde van je meditatie tijd, want het is namelijk eenvoudig om deze ervaring op te wekken, wanneer je weet hoe het werkt.

Ik heb een werkend protocol gemaakt van 10 stappen en Partner Inquiry genoemd. Ik kwam er gaandeweg ook achter dat het oefenen met een andere persoon een grote toegevoegde waarde heeft. De mens is een interactief/relationeel wezen en door een luisteraar of partner te hebben kan het lichaam zichzelf beter ervaren en daardoor makkelijker in essentie brengen. Op den duur wordt het steeds makkelijker om het alleen te doen. De lichamelijke stap van een lijflijk gevoel naar non duale essentie is een wonderlijk proces. Het lichaam weet hoe het zichzelf gelukkig en vrij kan voelen. Volg de levendige energie in het lichaam.

Stel hier je vraag