Schaduwwerk is onderdeel van Fundamenteel Welzijn.

De schaduw is al het onderdrukte materiaal wat onbewuste is geworden. Het zijn meestal impulsen die niet passen bij het ideaalbeeld van de familie, cultuur of verlichting. Het kan gaan over (sexuele of financiele) verlangens, gevoelens van zwakheid, isoleren, neiging tot vernietigen of andere vormen van macht en agressie. Het kan ook gaan om positieve capaciteiten van intelligentie, kracht of spiritualiteit.

Freud was een van de eerste die het over dit onderdrukte materiaal ging hebben. Bij hem was het vooral de onderdrukte sexualiteit en agressie. Daarna kwam onder andere Jung die het veel breder zag. Hij zag meer allerlei soorten energieen die ons bewegen waar we ons niet bewust van zijn. Die vormen van energie die hij aanvoelde vertaalde hij in archetypen. Daarna kwamen lichaamswerkers zoals Lowen en Reich die ook werkte met het volledige orgasme en doodsverlangens. Waar het omgaat is alles kunnen voelen en ervaren wat niet gevoeld en/of onderdrukt wordt, zodat je er als mens grip op krijgt.

Onderdrukking kost energie. Het niet laten stromen van mijn natuurlijke impulsen maakt me beschaafd en goed, maar ook in zekere zin zwak. Altijd maar conflicten vermijden en mijn mening of visie achterhouden ervaar ik niet als heelheid. Door deze neigingen weer in beweging te brengen en het bewust te dragen en te geleiden ontstaat er verantwoordelijkheid en kracht.

De donkere vernietigende kracht is een natuurlijk feit. Het hoort bij het bestaan en het hoort in mij en in jou. In essentie is het pure kracht. Wanneer ik deze vernietigende kracht volledig toelaat in mijn lichaam en het in contact breng met de pure essentie zoals liefde, zachtheid, ruimte of aanwezigheid die er ook altijd zijn transformeert het donkere naar pure kracht. Deze kracht is volledig, omdat het donker en licht bevat. Het staat volledig in de wereld.

Je kunt de volledige verantwoordelijkheid nemen voor elke situatie

Vanuit dit besef is alle vijandigheid die ik op mij geprojecteerd krijg voeding. Misschien kun je jezelf voorstellen dat iets vijandigs van buiten die vernietigende energie in mij opwekt en door met liefde  bij die innerlijke ervaring te blijven verandert het in kracht. Met deze kracht kan ik in vrijheid mijn stelling of impuls in contact brengen met de ander zonder dat ik hem of haar wil onderdrukken. Ik blijf simpelweg staan en zie wel wat de ander ermee doet.

Dit is een vorm van leven vanuit heelheid.

Ik maak in de authenticiteitsgroepen of wanneer ik les geef dikwijls mee dat mensen hun onprettige sensaties die ze krijgen in het proces projecteren op mij als groepsleider. Dit kan actieve vijandigheid zijn of juist passieve agressie. Door open te staan voor de agressie, kan de ander dit helemaal voelen en zelfs uiten. Dit brengt heelheid. Het lijkt een andere heelheid dan jezelf ervaren als essentie en dat is het niet. In het volledig ervaren en volgen van je impulsen ontstaat er ook een ervaring van essentie. De pijlers commitment in contact en containment van de ervaring zijn hierbij enorm belangrijk. Door bij agressie of afwijzing in contact te blijven en het uit te werken in het moment verdiept de relatie (zie ook video hieronder van het 3-2-1 proces).

Uit contact gaan is ook een vorm van agressie.

Stel hier je vraag