fbpx

Het mens zijn past in geen enkel mentaal kader

Wat ik waarneem is dat complottheorieën hoogtij vieren op sociale media en steeds meer onderdeel worden van onze cultuur; op de werkvloer, op feestjes, in mijn groepen en sessies komt dit onderwerp meer en meer naar voren. In deze blog onderzoek ik voor mezelf waar ik sta in het conspiracy denken. Waarom voelt het zo urgent bij mensen om mij heen en (nog) niet bij mij? Wat is de juiste afstand tot complot theorieën?

Het woord ”conspiracy” is een samenstelling van “samen ademen”. Wanneer ik met een paar vrienden aan tafel een plan bedenk, en samen adem, is er al een soort van conspiracy. Het wordt volgens mij een probleem wanneer er repressie in het plan wordt opgenomen. In repressie zit altijd iets van kwaadaardigheid. Repressie en kwaadaardigheid leiden naar een beperking van vrijheid, dat leidt naar innerlijke spanning en een gevoel van gevaar, dit kan vervolgens leiden naar opstand.

Ik zag gisteren een indrukwekkende documentaire op Pathethuis (For Sama). Het speelt zich af in Syrië tussen 2012 en 2019. Daar is te zien hoe een opstand van de bevolking uit kan monden in een vreselijke repressieve en kwaadaardige situatie. In het begin heeft de bevolking nog het idee dat er iets te winnen is met een opstandige instelling, maar de kracht van de heersende macht is te groot. Had dit voorkomen kunnen worden? De mens is van nature een vrij wezen en heeft een grens in onderdrukking. Waar ligt die grens? Ook hier zal internet een grote rol spelen, omdat er op wereldniveau zoveel verschil is.

Er lijkt angst te zijn dat we naar een periode gaan van repressie.
Elementen in deze repressie zijn;
– het verminderen van de wereldpopulatie (de exponentiële groei van de economie en daarbij de exponentiële uitputting van de aarde worden gezien als de kern van het probleem van de overleving van de mensheid).
– de macht van een paar rijke families (die door verdien modellen in de farmacie, technologie, wapens, olie en geld de macht versterken).

Het complotdenken bij de huidige Corona virus heeft meerdere invalshoeken;
– het is gemaakt door mensen (wat is een virus?)
– met vaccin wordt geld verdient
– door het een crisis te noemen kunnen er wetten doorgedrukt worden die repressie rechtvaardigen
– de economische crisis die er uit voortkomt is het resetten van de vastgelopen economie
– dit is een generale repetitie om te kijken hoe grote groepen mensen reageren op globale repressie

Er zijn complotten, dat is niet de vraag, de vraag is hoe erg is het NU?

De angst is niet geheel onterecht gezien onze geschiedenis met het dodelijke communisme en nazisme de afgelopen eeuw. Het is goed om waakzaam te blijven en te bepalen wat je grenzen zijn. Grenzen komen overigens voort uit het voelen van je behoeftes.

De gedachte aan niet in groepen samen mogen zijn, het niet aanraken van elkaar en het niet in de natuur mogen verblijven voel ik als een beperking van mijn vrijheid. In het dagelijkse leven kom ik echter nog steeds samen, raak ik mensen aan en ga ik de natuur in. Wanneer dit echt niet meer zou kunnen wordt het een ander verhaal. 

Ik merk bij mezelf dat ik voortdurend aan het oriënteren ben. Word ik beperkt? Wat is mijn grens? Wat is mijn behoefte? Wat is logisch in de informatie voorziening? Wat is mijn  ervaring met de economie? Ervaar ik repressie? Hoe ontwikkelt het collectief zich? Wat hoor ik  anderen hier over zeggen? Wil ik iets doen?

Authenticiteit en autonomie zitten in die kleine marge waarin ik me verbonden voel met het collectief en tegelijkertijd mijn unieke impuls kan volgen

Ik krijg geen grip op het conspiracy en dat is okay. Er is te veel (vage) informatie. Ik blijf bij het oriënteren en sluit niets uit. Er is een nieuwsgierigheid met als basis een niet weten hoe het zit en hoe het moet. Ik weet uit ervaring dat er bij mij plotseling een impuls of helderheid ontstaat. Tot nu toe zie ik de beoefening van Fundamenteel Welzijn achtige dingen als een goede voorbereiding op een grotere crisis. De basis is liefde en vertrouwen in de werking van goedheid.

Er is dood en wat betekent dit voor het leven? De behoefte aan autonomie, samenzijn en de angst voor de dood zijn voor ieder mens oriëntatiepunten voor actie

De juiste afstand ontstaat bij mij vooral door drie dingen;
1. Het besef dat ik naast het tijdelijke mens zijn ook de onsterfelijke vrije achtergrond ben. Dat zijn geen loze woorden, het is een directe ervaring. Ik noem die onsterfelijke vrije achtergrond het Absolute. Deze conceptloze ervaring van mezelf als diepe stilte geeft afstand tot de lading in het complotdenken, waardoor ik er met helderheid naar kan kijken. In het complot denken lijkt geen basis te ontstaan, het is een eindeloze tegenstrijdigheid tussen verschillende verhalen en meningen.

2. Mijn kennis van het trauma en lichaamswerk reguleert mijn stress. Het beweegt van rust, naar fight/flight en soms wat freeze. Dat is voor mij harmonie.

3. Door me te verdiepen in informatie zoals rebel wisdom en the portal (Eric Weinstein) via internet verspreiden. Denken is ook een schitterend hulpmiddel om gevaar in te schatten.

Fundamenteel Welzijn is de vrijheid van bewegen ervaren zonder vastgezet doel. Het aanwezig zijn in allerlei percepties.

Stel dat de regering of mijn werk een vaccin verplicht gaat stellen, dan ervaar ik nog steeds vrijheid. Ik heb een voorkeur om geen vaccin te nemen en er is tegelijk geen hechting aan deze voorkeur. Vanuit deze vrijheid kan ik straks het vaccin nemen of weigeren. Ik ben nieuwsgierig naar mezelf in deze situatie. Wat ga ik doen als het zo ver komt? 

Conspiracy en ontwaken.
Conspiracy theorieen zijn opgebouwd met de mythe van het bevechten van het slechte, zodat het goede overblijft. Door helder te zien dat waarheid in de samenleving bevraagd kan worden kan er eerst een vorm van verwarring en niet weten ontstaan. Dit is een beoefening het beter inschatten gevaar (macht en autoriteit).

Dan is er de boodschap van ontwaken, die je alleen kan horen wanneer er een klein deel in jou erkent dat het persoonlijke leven wellicht een illusie is. Wanneer je de arena van het spirituele in stapt is het (ook) weer essentieel dat je de macht en autoriteit goed kan inschat.

Voor mij is spiritualiteit een complexe nooit eindigende integratie van concepten en ervaringen. Hier met helderheid en flexibiliteit in blijven bewegen geeft mij Fundamenteel Welzijn.

Wat geeft jouw Fundamenteel Welzijn?

Share This
Stel hier je vraag