Verblijf bij de conceptloze aanwezigheid (Ik ben) en alles wordt helder

Dit is de eenvoudige instructie die Sri Nisargadatta ons aanreikt voor Zelfrealisatie. Zelf duurde het mij op de een of andere manier jaren om uit te vinden wat de Ik ben is. Daarna kwam het voor mij aan om bij die conceptloze staat te blijven. Deze staat is er in de ervaring van elke non duale essentie. Er in verblijven vergt concentratie.

De beoefening is steeds weer opmerken van het afgeleid zijn en dan terug gaan naar de non duale essentie

Deze beoefening is simpel en kun je overal en altijd een paar minuten per dag doen. In meditatie thuis kun je het langere tijd doen. Wanneer je er na tien minuten lekker in komt gaat het vanzelf. Tijd en denken verdwijnen en er is een moeiteloos zitten. Deze beoefening creƫert een achtergrond gevoel van sereniteit en stilte. Dit is de voedingsbodem voor Zelfrealisatie.

Zelfrealisatie komt vanuit mijn ervaring voort uit een verdere lichamelijke en mentale ontspanning in essentie

Als voorbereiding op deze meditatieve oefening heb ik het Focussen naar Essentie ontwikkeld. Zoals ik al zei duurde het mij enkele jaren om uit te vogelen wat de Ik ben was. Dit kan ik de deelnemers van mijn cursussen besparen. De Ik ben is overigens slechts een van de essenties waarin je kunt verblijven. Het is wel een essentie die de meeste mensen het makkelijkst herkennen. Toch kom ik in de praktijk tegen dat leegte, versmeltende liefde, kracht en onschuld ook veel voorkomende essenties zijn. Wanneer je dat niet van jezelf weet verlies je veel tijd aan het zoeken en herkennen van de Ik ben terwijl je de aandacht ook ergens anders op kunt richten.

Het zijn specifieke aanwijzingen die ik niet van mijn leraren geleerd heb gekregen. Door mijn interesse in Zelfrealisatie en lezen van verschillende boeken kwam ik zelf achter deze herhaling van eeuwenoude kennis. Ik richt de aandacht in mijn lessen rondom deze beoefening, omdat het mij erg geholpen heeft.

Ik ben DAT waarmee ik weet dat Ik ben

DAT is op niet te kennen, omdat het Kennendheid zelf is. Het eerste te kennen object in bewustzijn is de Ik ben. De Ik ben waarnemen verwijst daarom indirect en direct naar DAT. Ik ben en DAT gaan in zekere zin hand in hand.

Stel hier je vraag