Compassie is het verlangen, de intentie of de innerlijke reactie ´dat het lijden van de ander stopt´. Compassie is op de ander gericht. Het ontstaat meestal pas wanneer je met je eigen lijden om kunt gaan. Zijn met wat is.

Compassie komt voort uit het zien en voelen van het lijden en er mee kunnen zijn. Vanuit het kunnen zijn met de pijn van het lijden ontstaat kan er een handeling ontstaan, maar het hoeft niet.

Compassie is een lange termijn houding, want er is veel lijden in de wereld. De vraag is dan hoe kun je in deze intentie verblijven en niet opbranden of verbitteren. Dit vergt een voortdurende frisse en open houding en een juiste afstand en nabijheid ten aan zien van pijn.

Compassie is een essentie die helpt bij het bouwen van een harmonieuze samenleving. Een essentie is een kwaliteit van de geest. De geest bestaat uit vele te ervaren essenties zoals kracht, versmelting, liefde, helderheid, intelligentie, passie, wil, moed, etc. De geest en de essenties zijn als een diamant. Onverwoestbaar, rijk en helder. De essenties komen naar de voorgrond in meditatie en in het doorvoelen van je eigen lijden en pijn.

Uiteindelijk kom je bij de basis van de geest die bestaat uit goedheid en essentie. Deze realisatie meenemen in het dagelijkse handelen is een werkelijk rijk bestaan. Eenvoudig en gewoon. De beoefening van meditatie is gewend mee raken aan deze essenties en compleetheid.

Stel hier je vraag