fbpx

Enkelvoudigheid leidt naar liefde

De lichtheid en diepte van het bestaan zit voor mij in de dagelijkse dingen; man, vrouw, kind, relatie, werk, etc.

Het maakt niet uit of ik verlang naar een relatie, een baan of verlichting. De enige manier is om er enkelvoudig voor te gaan. Commitment is iets moois. Vanuit ontspanning me volledig vastbijten in iets. Vastberaden, doelgericht en blijven staan.

Wanneer ik ergens aandacht aan blijf besteden werkt de situatie altijd naar een oplossing toe. Meestal op zeer onverwachte manieren. Het is alsof het hele universum meewerkt. 

Zodra het commitment of de enkelvoudigheid wegvalt gaat het zwabberen. Dat brengt onduidelijkheid en gedoe. Deze gecommiteerde enkelvoudige energie is verbonden aan helder verlangen. Dat is de reden waarom verlangen niet in de weg staat van verlichting of wat dan ook. Verlangen is iets natuurlijks. Verlangen en commitment ontstaan in de overgave aan iets groters. Het is devotioneel.

Ik heb er nooit voor gekozen om een sterk verlangen naar Zelfrealisatie te hebben. Dat is ergens ontstaan in mijn pubertijd en dat ervaar ik niet als een keuze. Ik zie dat ook bij anderen. Hetzelfde geldt voor verliefd worden of van baan veranderen. Dat ontstaat allemaal vanzelf.

Ik zie het als een zichzelf voedende beweging; van het krachtige doelgerichte verlangen naar de stilte van verlangenloosheid. Van volledige actie naar totale rust en vanuit de rust weer in actie komen. Dat is voor mij leven. Beiden in de extremen ervaren.

Wanneer ik deze gedachtegang toepas op Zelfrealisatie dan betekent het; geconcentreerd studeren, naar satsang gaan, doelgericht te werk gaan, mijn leven er aan geven, commitment aan de boodschap, aan de leraar, enkelvoudige actie! Door deze totaalheid ontstaat er vroeg of laat een volledig loslaten van alles, een stoppen met zoeken, er zijn, een twijfelloos weten. Zo is het bij mij gegaan. Zo zie ik het bij anderen gebeuren.

In de liefde heb ik een diep verlangen om bij iemand te zijn en van daaruit alle weerstanden en patronen te doorzien in het contact. Kan ik de ander ruimte geven en bij mijn eigen verlangens en grenzen blijven? Gecommiteerd zijn en van daaruit oplossingen zoeken. Wanneer het commitment wegvalt valt de liefde weg. De liefde in het moment heeft geen beeld van de ander. Elke seconde fris. Niet wetend waar ze vandaan komt en waar ze heen gaat.

In het werk uit het zich in het contact wat ik heb met de mensen. De liefde die we daar samen maken. Het werk maakt me niet uit. Ik volg het verlangen samen iets neer te zetten. Iedereen binnen boord houden, investeren in elkaar. Een team is een groep mensen die elkaar vertrouwen en liefhebben.

Ik werk met een team mensen aan de rehabilitatie van clienten met een justitiële titel (tbs, top 600, ander soorten toezicht). Het zijn veelal beschadigde mensen die over de maatschappelijke grenzen gaan en daardoor crimineel genoemd worden. Ik neem waar dat ze qua zelfregulatie in het dagelijkse leven grotendeels uit de bocht vliegen door hechtingsproblematiek. Vaak zeer problematische opvoeding. Ze doen stoer en crimineel, maar het zijn in wezen beschadigde jongens en meisjes. Wat ze vooral nodig hebben is andere voorbeelden. Als personeel ben je vaak papa of mama. Ze willen zoals iedereen echt contact, dat iemand bij ze blijft in goede en slechte tijden, verhalen horen over hoe je kunt slagen in de maatschappij. Hoe ga je om met tegenslag? Wat is vriendschap opbouwen? Hoe werkt die ingewikkelde maatschappij? Ben ik wel iets waard? Het is een voortdurend informatie geven, grenzen stellen, begrip tonen, in gesprek blijven, af en toe straffen en kansen bieden. Liefde in beweging. Het doel van de gemeente en justitie is dat het criminele gedrag minder wordt of stopt. Liefde is de enige remedie ben ik bang.

Ik volg vanuit stilte mijn vurige verlangens. Ik ben gecommiteerd aan mensen en zelfonderzoek. Het zelfonderzoek en beoefening van meditatie staan in dienst van het dagelijkse leven. Werkelijke stilte is niet de afwezigheid van geluid, het is de kennendheid van wat ik ben.

Wat het me uiteindelijk brengt is eenvoud en comfort in allerlei vormen.

Share This
Stel hier je vraag