Deze week heb ik kennisgemaakt met bosbaden. In het gelinkte artikel kun je onder andere lezen wat voor een helende effecten het meditatief in de natuur zijn heeft. Deze week heb ik het zelf ervaren. Met een groepje van zes mensen hebben we drie uur in het bos doorgebracht onder leiding van Martin Thomas.

We kregen drie opdrachten tijdens de vertraagde wandeling die steeds twintig minuten duurde. Alle zintuigen gebruiken (luisteren, voelen, proeven, kijken en horen), bewegen zoals je normaal niet doet (kruipen, vallen, rollen, ect.) en de lichamelijke impuls volgen (volg de aantrekkingskracht naar een object) zijn enkele voorbeelden.

Drie voorbeelden.
1.Al onderzoekend viel mijn aandacht op een boom met rode bessen. Eerst kneep ik in een bes, ik ervaarde de structuur, er kwam sap uit. Ik proefde met mijn tong voorzichtig dit sap, het was zurig aangenaam. Ik ging een stapje verder en at de bes op.

2.In een andere oefening liet ik mezelf vallen in het zand, opstaan, kruipen, opstaan. Op een gegeven moment voelde ik me een dier, ik ervaarde mijn omgeving intens en in een impuls van mezelf oprichten voelde ik een sensatie van grootheid. Alsof dit gevoel van almacht is ontstaan in de evolutie toen we als aap onszelf meer staand gingen bewegen.

3.Ik klom op blote voeten in een boom. Ik voelde kracht. Op een gegeven moment kreeg ik angst in verband met de hoogte. Tegelijk was er iets wat een hoger punt zag en verder wilde. Ik bleef zitten met de angst en ook de aandacht bij dat hogere punt. Op een gegeven moment was er iets klaar en ontstond er moed om verder te klimmen. Het voelde levendig en avontuurlijk.

Het bracht mij bij dierlijke, speelse, stille en onschuldige delen in mijzelf. Details van de natuur kwamen direct binnen; de kleur en structuur van het zand, de briljant schitterende druppels op een grasblad, de zorgeloos dobberende eenden en de klimmogelijkheden van een boom (met angst steeds verder). Meer en meer begon het lichaam mij mee te nemen.

Het dierlijke lichaam en het denken zijn twee totaal verschillende wereld

Ik ben vroeger in de bossen opgegroeid en was elke dag in het bos. Ik heb allerlei reizen en een vision quest gedaan, toch geeft dit bosbaden een extra dimensie doordat het gestructureerd al mijn zintuigen en het lichaam bewust betrekt in het contact met de natuur.

Ik vermoed dat dit bosbaden Nederland gaat veroveren, want het is een organische manier van mediteren die helend werkt op het lichaam en de geest. Binnenkort komt er een dag in de duinen en het strand nabij Amsterdam. Wanneer dat zo is zal ik het in mijn agenda zetten en in de nieuwsbrief meenemen.

Ik wil je ook nog wijzen op de zweethut en het kennismakingsweekend in Dreumel eind augustus. Dit zal een lichamelijk insteek hebben. De plek is schitterend qua natuur, dus we zullen daar ook gebruik van maken.

Stel hier je vraag