De laatste maand ben ik elke dag de teachings van Jeltsun Khandro aan het bestuderen. Door haar krijg ik ineens een grote bewondering voor het boeddistische pad. Ik heb het altijd afgehouden als ´te ingewikkeld´ te veel ´gedoe´. Dat is gezien vanuit een advaita vedanta standpunt waar de beoefening direct op de absolute waarheid wordt gericht.

Het Boeddhisme is enorm uitgebreid. Elke leraar en lijn legt de nadruk op andere aspecten in het Boeddhisme. Het boeddhisme is een evoluerende teaching en bestaat uit net zoveel wegen als er leerlingen zijn. Voor elk individueel persoon is er een aansluiting. Er zijn zoals altijd ook genoeg schandalen en slechte praktijken zoals in elke andere spirituele stroming. Het is waarschijnlijk onmogelijk om het Boeddhisme echt te kennen. Ik begin te leren hoe het perspectief van deze vrouwelijke leraar er uit ziet.

De kern is dat zij vanuit haar (familie) lijn de oude geschriften in stand houdt en tegelijk de beoefening van Dharma direct koppelt aan dagelijks gedrag. Daarnaast kan zij het helder en scherp vertalen naar deze tijd. Ik heb een tijdje gezocht naar een leraar die goed gesetteld is in de traditie en goed Engels spreekt. Dat werkt voor mij het beste.

Het resultaat van vier weken studie is een hernieuwde nederigheid in het ontwikkelen van mijn menselijke potenties en een waardering van de opbouw en innerlijke werking van de dharma.

Stel hier je vraag