Genieten, extase en bliss liggen dichtbij angst en verlangen

Tijdens focussessies kom je vanaf de bodily shift (stap 8) in directe ervaringen van ruimte en opluchting. Wanneer je jezelf daarna als een essentie gaat ervaren heeft dit een extra ontspannend effect in het lichaam. Wat er kan gebeuren is dat het lichaam zich via ontspanning en genieten naar extase beweegt. Extase is een lichamelijke extreem genietende ervaring. Het heeft iets sexueels en kan zelfs ondraaglijk aanvoelen. Bij mij begint het meestal vanuit de buik.

Wat ik tegenkom in sessies en bij mezelf is dat angst zich om kan vormen tot extase. De kern van angst is een opwindende sensatie. Dit kan als een gevaar waargenomen worden of als een avontuur. Het is dezelfde energie, alleen de beleving ervan verschilt. Wanneer het lichaam de impulsen niet kan wordt het ervaren als gevaar. Wanneer het lichaam de ervaring kan dragen (containment) wordt het omgevoeld naar iets positiefs ervaren.

Angst, verlangens, contact en weerstand zijn ingrediënten voor extase. Het gaat erom hoe je de ingrediënten gebruikt. Het aanmaken van essentie en extase is eenvoudig en is een soort alchemie.

Het is net alsof je goud kunt maken met wat je al hebt.

Mijn ervaring is dat wanneer het lichaam geen weerstand meer biedt tegen de ervaring er een proces op cel nivo plaatsvindt wat de beleving of substantie van extase aanmaakt. Wanneer er geen weerstand meer is, stopt de beleving en scanning van gevaar. Het lichaam gaat anders functioneren en er ontstaat ruimte om zichzelf te helen. Helende energie is van nature aanwezig in het lichaam. Wanneer je deze weg door oefening gaat herkennen kun je dit in jezelf herhalen.

Het aanmaken van extase is dan net als het horen van je naam. Gedurende de dag ben je jezelf niet bewust van je naam, maar wanneer iemand je roept gebeurt de alertheid vanzelf; he dat ben ik. Zo is het ook met het gevoel van extase. Wanneer je er met bewustzijn op focust is het er in vijf minuten.

Zelfrealisatie is de realisatie van jezelf als Kennendheid. In deze realisatie verdwijnen tijd, ruimte, dualiteit en onveiligheid. Dit heeft ook als effect dat er ruimte ontstaat voor extase. Je bent je net als extase niet de hele dag bewust van jezelf als Kennendheid en toch is het altijd dichtbij. Sterker nog, je bent het.

Stel hier je vraag