fbpx

Contact ontstaat in het je laten raken en het opgeven van bescherming en vermijding

Authentiek is zoiets als; zeggen wat je voelt in het moment. Het is niet zozeer een verhaal vertellen over….

Wat gebeurt er op dit moment in mij en wanneer ik dat met jou deel, wat doet dat met jou? Hoe kunnen we vanuit een open houding met elkaar zijn? Iedereen heeft in de diepste kern behoefte aan echt contact. Deze behoefte bestaat uit het contact met het goddelijke en het contact met andere mensen (IK ben ik).

Ik merk dat ik de behoefte aan wezenlijk contact bijvoorbeeld kan projecteren op een gemis aan vaste relatie of het gemis van een spirituele vriend. De behoefte om iemand of iets te ontmoeten die mij volledig neemt zoals ik ben en andersom.

In authentiek contact kunnen we beiden groeien naar dat wat verder gaat dan het contact tussen personen. Hoe mooi zou het zijn als we deze diepe behoefte dagelijkse bij elkaar kunnen oproepen en bevredigen?

Vanuit het authentieke contact kunnen we gaan spelen met mogelijkheden zoals direct contact maken met elkaars essentiële kwaliteiten of simpelweg onze nieuwsgierigheid volgen. Misschien komen er vreemde dingen op in die nieuwsgierigheid, maar laten we eens uitspreken wat er opkomt. Kijken wat het brengt.

Uiteindelijk brengt het volledig er zijn als persoon ons dichter bij essentie en het Absolute.

Wakker worden in contact, met elkaar. Zonder masker. Elkaar openen met behulp van aandacht. Dat is volgens mij een belangrijk ingrediënt van een veilige en prettige samenleving. Normaal gesproken ontstaat er intiem contact na ongeveer honderd ontmoetingen. Kijk maar naar je vriendschappen of andere goede contacten. Dit kunnen we misschien versnellen door een juiste open houding te vinden naar onszelf en de ander toe.

Kunnen we contact maken in de angst dat we niet goed genoeg zijn, in het leven niet voor elkaar hebben of vanuit een innerlijk gevoel van incompetentie? De kern van het ego is gebaseerd op te kort en bestaat voor een groot deel uit contact vermijdingsstrategieën. Wanneer ik mezelf niet goed genoeg vind, voel ik me angstig en verberg ik mezelf liever. Ik maak liever geen authentiek contact, want stel je voor dat de ander me werkelijk gaat zien.

Dat soort bewegingen.

De meeste mensen voelen zich eenzaam of leeg, omdat er een vermijding speelt. Een angst om geraakt te worden, een angst voor afwijzing, een angst voor leegte. Tegelijkertijd willen de meeste mensen zorgen en er zijn voor anderen. Er is overal liefde en aandacht beschikbaar. Hoe activeren we dat in het dagelijkse leven?

De grootste transformator is dat we er voor elkaar zijn. Dat iemand erbij blijft wanneer ik het moeilijk of  leuk heb. Al is het maar een paar minuten. Mijn ervaring met focussessies waarin de ander er helemaal mag zijn is dat de aanwezigheid beweegt van lijden naar essentie.

Er is op dit moment veel aan het ontstaan in contact maken en daarmee wezenlijke groei van persoon en cultuur. Iets wat al twintig jaar bestaat en steeds meer in de belangstelling komt is Circling. Het is voortgekomen uit therapie achtige settingen en werkt ook met essentie. Het doet ergens denken aan de partner dialoog uit de imago therapie. Er bestaan goed werkende structuren om ons contact te verdiepen en op deze manier in essentie te komen.

Uiteindelijk komt alles toch weer bij bewustzijn terecht. De egostructuur komt voort uit de bron en wil in contact zijn met deze bron. Het contact met de ander kan als hulpmiddel dienen om deze bron weer in onszelf te ontdekken.

Wat ontstaat er als jij jezelf ervaart als essentie of als de bron?

Share This
Stel hier je vraag