Je hebt iemand nodig die je laat zien dat je niemand nodig hebt

Alexander Smit is een leraar geweest voor meerdere Nederlandse Advaita  leraren. Hij kan mooi vertellen, is soms rauw confronterend, dan weer zacht liefdevol, gebruikt humor en heeft charisma. De fragmenten zijn al tientallen jaren oud en nog steeds actueel.

Alexander Smit was eerst een leerling van Wolter Keers. Wolter  Keers wordt gezien als de eerste Nederlandse Advaita leraar en heeft ook het boek I am That van Nisargadatta vertaald. Deze leraar verwees hem op een gegeven moment door naar Sri Nissargadatta, omdat hij hem niet verder kon helpen.

Eenmaal bij Nisargadatta aangekomen reageerde Alexander Smit op een gegeven moment op iets wat Nisargadatta zei; als er niets over gezegd kan worden, waarom praat u dan? De reactie van Nisargadatta was dat hij direct stopte met satsang geven. De hele gemeenschap viel over die Nederlandse man heen die dit veroorzaakt had. Telkens wanneer Alexander naar het zolderkamertje kwam waar de satsangs werden gehouden stopte Nissargadatta met praten en ging hij naar de film of iets anders doen. Totdat Alexander tot inzicht kwam dat er een leraar nodig is die spreekt en Nisargadatta een lange brief schreef. Nisargadatta schijnt hierop verklaard te hebben dat deze interactie hem zoveel energie had gekost dat hij dat niet een volgende keer meer zou kunnen doen.

Alexander geeft met een authentieke makkelijkheid weer hoe de wereld van zijn persoonlijke ervaringen en voorkeuren niet in tegenstelling staat met de realisatie van het Absolute. Hij brengt alles in een ongrijpbare balans door allerlei subtiele vraagstukken uit het dagelijkse leven te benoemen zonder afbreuk te doen aan de realisatie dat hij het Absolute is.

Alexander bezit een enorme gave om de verschillende kanten van Zelfrealisatie goed te verwoorden. Een woordkunstenaar.

Link naarsoundcloud satsangs…

Hieronder de eerste youtube van een reeks van vele. Speelt vanzelf door. Veel plezier.

Stel hier je vraag