Het is eenvoudig om gevoelens van stress zoals angst en verkramping om te zetten in liefde en rust. Dit wordt in alle religies en zelfhulpmethodes nagestreefd, alleen wordt de intelligentie van het lichaam vaak vergeten. Lichaamssensaties hebben een centrale rol in het transformeren van angst naar liefde. Er zijn steeds meer verwijzingen naar het denkvermogen van het lichaam (buik, hart, longen en keel). Focussen naar Essentie werkt met dit feit.

Focussen naar Essentie is een bewerking van Focussen van Eugene Gendlin. Focussen van Eugene Gendlin komt voort uit het bestuderen van succesvolle psychoanalyse trajecten. Het blijkt uit dit onderzoek dat wezenlijke verandering voortkomt uit een reflectie met het lichaam. Het brengt de natuurlijke flow en intelligentie van het lichaam weer op gang.

Focussen naar Essentie is niet nieuw. Het combineert eeuwenoude kennis met het hedendaagse inzicht over het lichaam. Het is no nonsense en concreet. Het is aan te leren in zes dagdelen. Lees het 25 pagina’s tellende instructieboekje om een idee te krijgen hoe het werkt of ga er direct mee aan de slag.

Het lijkt op mindfullness en meditatie en is wezenlijk anders, omdat het denkende vermogen van het lichaam stapsgewijs gebruikt wordt. Mijn ervaring met mindfullness en meditatie is dat je daarin jarenlang met dezelfde gevoelens en denkpatronen kunt blijven zitten, omdat er een paar essentiële stappen ontbreken.

Voor mij is Focussen naar Essentie niet de zoveelste techniek. Het is de kern in alle werkzame technieken. Er is niets meer nodig dan dit.

Stel hier je vraag