Mensen die ik begeleid voelen makkelijk hun essentie in mijn aanwezigheid. Dit is echter een begin. Werkelijke transformatie is dat je essentie begint te ervaren in mijn afwezigheid. Pas dan ontstaat de directe ervaring dat jij essentie bent en dat het niet komt door de aanwezigheid van mij of een andere leraar.

Het is mijn taak om jou steeds weer essentie te laten ervaren en je technieken te geven om dat thuis te verwerkelijken. Dat is makkelijk. Daarna komt het aan op jouw toewijding en het geheel. Zelfrealisatie gebeurt wanneer het gebeurt en dat kan soms lang duren. Spirituele beoefening speelt misschien een belangrijke rol en misschien ook niet. Het lijkt er op, omdat Zelfrealisatie meestal gebeurt na een lang proces van beoefening. Die beoefening komt voort uit het innerlijke verlangen naar Zelfrealisatie. Het kan best zijn dat dit verlangen en niets doen voldoende is. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Ouder worden is in ieder geval een belangrijk element en daar hoef je niets voor te doen.

De paradox met beoefening is, dat wanneer je vanuit de positie van Zelfrealisatie terugkijkt al die beoefening niet nodig was. Ik kan dan ook niet met zekerheid zeggen of er een werkelijk verband is tussen de beoefening en Zelfrealisatie.

Het feit dat mensen een verlangen hebben om zichzelf te realiseren brengt hen naar mij toe. Ik kan alleen spiegelen en laten zien wat er al in hen speelt. Dit lijkt een tijdje nodig te zijn om werkelijk innerlijk vertrouwen te ontwikkelen dat de leraar in jezelf zit. Het contact met innerlijke essentie en leiding brengt je verder, totdat je ervaart dat jij essentie bent.

Dit hele ervaringsonderzoek kan plaatsvinden in het dagelijkse leven van werk en gezin. Elke dagelijkse handeling is spiritueel en verbonden met de heilige wil en kosmische ontvouwing. Dure woorden  voor iets gewoons. Achter elke beweging zit de heilige kracht van het universum. Dit zien maakt alles steeds eenvoudiger en normaler. Er is geen beter of spiritueler moment dan dit moment. Er is geen beter moment voor Zelfrealisatie dan dit moment.

De laag van ingewikkelde psychologie en levensdrama´s zijn oppervlakkige lagen waar je met de aandacht aan voorbij dient te gaan. Psychologie en persoonlijkheid zijn weerstandsstructuren. Dat wat je altijd dacht dat jij was is slechts een perceptie. Een gekleurde ervaring met het gevoelsidee een belangrijk en ingewikkeld iemand te zijn. Wanneer je de eenvoud van essentie achter deze ervaring ontdekt is simpele aanwezigheid de meest goddelijke ervaring die je hebt. En dat is nu, daar hoef je niets voor te doen.

Stel hier je vraag