fbpx

Advaita Vedanta, in de volksmond ook wel Indiase of Vedische filosofie genoemd, is een kennismiddel om de werkelijke aard van jezelf en de wereld te begrijpen. Advaita Vedanta zegt dat er één, nonduale werkelijkheid is, en die werkelijkheid Dat ben jij – tat tvam asi. Al duizenden jaren wordt deze zelfkennis overgedragen van leraar op leerling met behulp van verfijnde onderwijsmethodes. Advaita Vedanta is een levende onderwijstraditie, waarin Swami Dayananda (1930-2015) een belangrijke schakel is geweest.

Advaita betekent niet-twee, non-duaal. Vedanta betekent ‘het laatste deel van de Veda’s’ en verwijst naar de upanishads die voornamelijk in het laatste deel van elke Veda te vinden zijn. Een traditionele Vedanta-leraar onderwijst zelfkennis aan de hand van de upanishads en andere teksten, zoals de Bhagavad Gita.

Je bent wat je zoekt

Ieder mens zoekt naar blijvende tevredenheid en veiligheid en probeert dit te bereiken door steeds weer andere dingen te ondernemen, te vergaren en weg te doen. Advaita Vedanta presenteert zelfkennis als de oplossing voor deze fundamentele zoektocht.  Vedanta zegt: je bent wat je zoekt.

Het verkrijgen van zelfkennis

Het onderwijs van Vedanta analyseert alle standpunten waarop je naar jezelf kijkt en weerlegt één voor één de verkeerde conclusies over jezelf. Wat dan overblijft is je onveranderlijke aard, dat bewustzijn is, en onbegrensd. Geleidelijk ontdek je door het onderwijs dat je vrij en compleet bent; dat er niets aan jou, noch aan de wereld, ontbreekt. Het verkrijgen van deze zelfkennis bevrijdt je van het voortdurend streven naar (zelf)verbetering. Alle beperkingen die je dacht te hebben, zoals verdriet en sterfelijkheid, blijken je niet werkelijk te beperken.

Innerlijke groei

Voor het begrijpen van de visie van Vedanta is emotionele volwassenheid nodig, omdat alleen een relatief kalm en tevreden mens kan bevatten dat hij of zij absolute kalmte en geluk is. Daarom geeft Vedanta ons kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen, zoals compassie, verdraagzaamheid, objectiviteit, doen wat nodig is en eenpuntigheid van geest. De Bhagavad Gita spreekt over karmayoga, waarbij je je dagelijkse handelingen opdraagt aan het grote geheel en de resultaten dankbaar aanvaardt, omdat je de orde en wetmatigheid in de wereld begrijpt. Bovendien heb je een scherp intellect nodig met het vermogen om onderscheid te maken tussen het tijdelijke en tijdloze, het veranderlijke en onveranderlijke, tussen dat wat je denkt dat je bent en dat wat je werkelijk bent. Dit alles is bij het traditionele onderwijs van Vedanta inbegrepen.

Text overgenomen van Advaita.nl

 

Share This
Stel hier je vraag