Het aanvaarden van de fysieke dood is in veel gevallen een deur naar ontwaking.

In een sombere bui of een depressie kan iemand het leven zo lang doordenken dat zelfmoord een optie wordt. De zelfmoord is dan een resultaat van een bepaald verhaal. Wanneer dit verhalende zelf ontstegen wordt ontstaat directe ontwaking.

Tijdens een visionquest waar ik een aantal dagen zonder eten verbleef op een plek in de natuur vertaalde het zich in de woorden;  een laag dieper dan opgeven is doorgaan. Ik begon me fysiek zo slecht te voelen dat ik gedachtes kreeg om op te geven. En steeds als die gedachte kwam kon ik erin verblijven en doorgaan met de quest.

Ik sprak van de week met een jongen die in de afgelopen maand alles is kwijtgeraakt wat hem lief was. Ook hij had gedachtes over opgeven en zelfs zelfmoord. En wat als je nu alles toch al kwijt bent dan kun je net zo goed een heleboel geld lenen en een leuke reis maken. Terugbetalen hoeft ook niet, want je hebt de dood al aanvaardt. Klinkt misschien eenvoudig, maar voor mij is het ook eenvoudig. Je kunt ook jezelf doden, daar heb ik geen hechting aan. Dan ben je ook van al het gedoe af wat gaat over wonen, langdurige zorgzame relaties en verantwoordelijkheid nemen voor iets wat je belangrijk vindt.

De stress rondom het klimaat, gezond eten, economie en andere ontwikkelingen heeft zijn grondslag in de angst voor de dood. De spirituele cultuur – een verhaal – is over het algemeen dat we ons daar wel ernstig zorgen over moeten maken. Nou en….

Iedereen doet al zijn uiterste best, al eeuwen en er veranderd niet veel….

Het centrale mechanisme van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen de dood is pijn vermijden en genot nastreven. Alles wat pijn geeft is slecht en alles wat genot geeft is goed. Het hele rechtsysteem is op deze basis gebouwd; jij doet iemand pijn, dan dienen wij jou pijn toe als straf. Ik zie het allemaal nogal simpel.

Ik ben zoveel meer dan dit alles…

Kun je in jezelf de bereidheid vinden om fysiek te sterven? Dat de dood een onderdeel van het leven is. Wanneer je hier helemaal in gaat met en zonder angst worden conceptloze aanwezigheid en ontwaking ineens best interessant.

Stel hier je vraag