Langdurige zorgzame relaties zijn de kern van de maatschappij. Wanneer je nauwkeurig naar dit fenomeen kijkt kun je daar allerlei aspecten en verdiepingen in vinden. Het is daarmee ook de kern van psychologie en therapie.
 
Een manier om er naar te kijken is dat een persoon als doel heeft om zo veel als en zo lang als mogelijk een teamplayer te zijn boven competitie en winnen. Wanneer je bijvoorbeeld wint ten koste van je team of omgeving word je vroeg of laat buitengesloten en is het spel van de langdurige zorgzame relaties over.
 
De uitvoering van de behoefte aan langdurige zorgzame relaties is complexer dan je denkt. Het vergt een enorme capaciteit van afstemmen, zelfbeschikking, situationeel overzicht, communicatievaardigheden, sociale intelligentie, etc.
 
Filosofie en spiritualiteit hebben een rol in dit geheel. Deze vaardigheden leren je hoe je uit kan zoomen en met een bepaalde afstand naar jezelf en de wereld kunt kijken. Het is een proces van voortdurende transformatie, aanpassing en betekenis geving.
Stel hier je vraag